Több mint két hónapig tartott, és csaknem 800 hallgatót érintett az első University Electronic Games (UEG), a DEHÖK eddigi legnagyobb, saját szervezésű online versenye. A hallgatói önkormányzatnál összegezték a tanulságokat, és már a következő rendezvényt tervezik. Többek között az UEG tapasztalatairól és a Debreceni Egyetem e-sport közösségéről beszélgettünk a DEHÖK sportügyekért felelős elnöki megbízottjával, Sánta Jánossal.

Sikerült tartani magatokat az eredeti tervekhez?

– ­­­­Az időrendet tartottuk: eredetileg január közepére terveztük a befejezést, és csak az élő közvetítések, a streamelések miatt ért véget egy héttel később. De ezzel is kalkuláltunk előzetesen, hiszen úgy kellett lebonyolítanunk, hogy a kommentátoroknak és a csapatoknak is megfeleljenek az időpontok. Ezen túl minden szervezési vagy játékbéli problémát hamar meg tudtunk oldani, így egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

Hogyan bonyolítottátok le a versenyeket?

– Ezt két csoportra bontanám: az e-sport játékokra és az online játékokra. Az e-sport játékok mint a League of Legends (LoL) és a Valorant csapatban, a Hearthstone és a FIFA egyéniben zajlottak. A játékosok csoportmérkőzéseket vívtak, aztán kieséses rendszerben folytatták. A Valorant és a LoL esetében eleinte kettő, később három győzelemig játszottak egy párharcon belül. A Hearthstone és a FIFA kieséses rendszerben, Bo3-ban kezdődött, a helyosztók pedig Bo5-ben fejeződtek be. Az online játékokat, a sakkot és a Honfoglalót másképp bonyolítottuk le: a sakkot svájci rendszerben, 11 körrel, a Honfoglalót pedig ugye a megszokott, hármas csoportokban játszották a jelentkezők. Utóbbiban előbb a legjobb kilencig fogyatkoztak a versenyzők, majd csak az elsők jutottak tovább, ők döntőztek.

Mennyien vettek részt az UEG-en?

– Hat játékban, hét platformon majdnem 800 embert sikerült megmozgatnunk. A különböző játékokban több mint 1500 mérkőzés zajlott le a verseny végére. A legnépszerűbb a LoL volt, erre 345 játékos regisztrált, ők öt fős csapatokban játszottak. Ami még pozitívum, hogy több csapatjátékban csak egyetemisták szerepeltek, nem egészültek ki külsős résztvevőkkel.

Említetted, hogy bizonyos mérkőzéseket közvetítettetek online. Ennek mekkora sikere volt?

– A nézőszámok 200 fő körül voltak átlagban, ami nagyon jónak számít. Streameltük a Valorant, a LoL és a Hearthstone helyosztóit is. A FIFA esetében a platform nehezítette a közvetítést, de egy játékos tudta streamelni a döntőt, így mind a négy e-sport játék küzdelmeit sikerült megmutatni, ez is volt a célunk. A közvetítéseknek pozitív a visszhangja, többen nézték a meccseket azután is, hogy kiestek a versenyből. Emellett a játékokhoz tartozó csoportokban is azt az üzenetet kaptuk, hogy örültek ennek a lehetőségnek.

Akkor szervezői oldalról is sikeresnek nevezhető az első UEG?

– Összességében igen, a visszajelzések pozitívak. November óta online oktatásban telnek az egyetemi mindennapok. Úgy gondoljuk, ez jó kikapcsolódás volt a hallgatóknak, kicsit változatosabbá vált az otthonlét, a csapatjátékoknál a barátaikkal is tudtak kommunikálni, hiszen együtt indultak, ilyen szempontból csapatépítő jellege is volt. Amióta véget ért, már többen kérdezték, hogy lesz-e folytatása. Bízom benne, hogy – bár voltak döccenői, mint minden első nagy rendezvénynek – ez értékelhető jónak és sikeresnek.

2020 tavaszán, a járvány első hullámában rendeztetek FIFA- és LoL-bajnokságot. Az akkori tapasztalatok mennyit segítettek az UEG szervezésében?

– Sokat. Összegyűjtöttük a nehézségeket, a kezdeti problémákat. Az UEG-hez hasonló, nagy e-sport rendezvényt korábban még nem rendeztünk. Itt már a regisztrációtól elkezdtük kiküszöbölni a korábbi hibákat, sokkal könnyebben és gyorsabban ment a jelentkezés és az emberek elérése. Természetesen a mostani versenyből is tanultunk, ez segít majd a következő lebonyolításában.

A koronavírus sok szektort visszavetett, és alaposan felforgatta a mindennapi életet. Elsőre furcsán hangozhat, de lehetséges, hogy az e-sport mégis nyert a járvány megjelenésével?

– Olyan szempontból jót tett, hogy például a különböző cégek is elkezdték az online térben rejlő lehetőségeket meglátni, mivel a hagyományos formában nem lehetett elérni az embereket. De más egyetemeken is indult hasonló kezdeményezés, ami pozitív. Ez a helyzet felgyorsította azt az előrehaladást, ami a nemzetközi e-sportban már elindult. Külföldön már komoly cégek és szponzorok támogatják ezt a területet. Itthon kicsit le voltunk maradva, de most már egyre többen foglalkoznak vele, és egyre komolyabban veszik. Így idővel profibb játékosok léphetnek elő, amivel felkerülhetünk az e-sport térképre.

Kijelenthető mostanra, hogy van számottevő e-sportos közösség az egyetemen?

– Azt hiszem, igen. Azok, akik korábban a FIFA- vagy a LoL-bajnokságon indultak, most is beneveztek. Őket már tavaly tavasszal is érdekelte a folytatás. Ez a két játék egyébként is a legnépszerűbb, ezeket tudjuk a legtöbb résztvevővel lebonyolítani. De összességében is elmondható, hogy kezd egy olyan közösség kialakulni, ami a jövőben még stabilabb lehet. Ha ezeket a versenyeket tudjuk folytatni az elképzeléseink szerint, később akár kialakulhat egy olyan rendszer is, amiben indíthatunk egy első osztályt a legjobbaknak, és egy másodosztályt, ahol az újak bekapcsolódhatnak a küzdelmekbe.

Az érdeklődés megvan, a visszajelzések pozitívak. Hogyan tovább?

– Szeretnénk folytatni. Eleve már ősszel is hagyományteremtő jelleggel álmodtuk meg az UEG-et. Minden adott ahhoz, hogy újra megrendezzük. Az a tervünk, hogy minden félévben meghirdessük, és kialakítsunk egy stabil, növekvő e-sport bázist. Célunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek ez jó kikapcsolódási lehetőség, és akiknek örömet okoz ebben a nehéz időszakban. Úgy gondolom, akár még több játékost is megmozgathatunk a jövőben, azokat pedig szeretettel várjuk vissza, akik az előzőben is játszottak.

DEHDK Sajtóiroda-Tóth Márkó
Forrás: http://dehok.unideb.hu/hat-jatek-het-platform-egy-kozosseg/