Az egyetemi hallgatók igényeire reagálva, rekordlétszámú érdeklődés mellett rendezik meg a Debreceni Hallgatói Önkormányzat University Electronic Games e-sport bajnokságát, melyben összesen hét kategóriában avatnak győzteseket.

Hagyományteremtő jelleggel rendezi meg először University Electronic Games online e-sport rendezvényét a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK). A különleges esemény november 9-én, hétfőn kezdődött, és 2021. január közepén zárul. A szervezők legnagyobb örömére az érdeklődők száma minden várakozást felülmúlt: közel 800-an vágtak neki a tél közepéig tartó küzdelmeknek.

Melyek a játékkategóriák?

Összesen hat játékfajtában – League of Legendsben (LOL), Valorantban, FIFA 21 PlayStationben és Xboxban, Hearthstone-ban, sakkban (LiChess) és Honfoglalóban – ragadnak konzolt az egyetemi hallgatók. LOL-ban és Valorantban csapat-, míg a többiben kizárólag egyéni versenyeket rendeznek.

 

Díjak

Cseppet sem meglepő, hogy olyan sokan érdeklődtek a megméretés iránt, hiszen a bajnoki cím mellé 20 000 forint jutalom is jár, és a dobogósok sem távoznak üres kézzel a kibertérből: a 2. hely egyetemi pulcsit, a 3. pedig egyetemi sálat „ér”.

 

Feltételek

A bajnokságban résztvevők – járványügyi okok miatt – kizárólag saját eszközeiket használhatják. A mérkőzések lejátszására mindössze néhány napjuk lesz a játékosoknak, akik a meccsek időpontjával kapcsolatban külön egyeztethetnek egymással. A szervezők azt is kikötötték, hogy egy csapatban – LOL-ban és Valorantban – legalább három debreceni egyetemi polgárnak kell szerepelnie, a többiek külsősök is lehetnek.

Mikor melyiket?

Minden játékkategóriában először a selejtezőket, majd januárban a döntőket rendezik meg. A LOL küzdelmei november 9-én kezdődtek, a FIFA 20 november 12-én rajtol, a Valorant pedig november 16-án indul.

 

Tudtad?

  • A Debreceni Egyetem már tavasszal is rendezett egy nagyszabású e-sport bajnokságot, amelyet a koronavírus-járvány miatt lefújt Buzánszky-kupa helyett, illetve folytatásaként hirdettek meg. A hallgatók FIFA 20-ban és League of Legendsben mérték össze tudásukat.
  • A bajnokság 125 fő részvételével folyt. Mint kiderült, ez volt eddig az ország legnagyobb egyetemi FIFA-bajnoksága.
  • Az e-sport Magyarországon leginkább a 18-25 éves egyetemisták között a legnépszerűbb.
  • Az e-sport az egyetlen sportág, amelynek a koronavírus-járvány nem tudott megálljt parancsolni.

Az e-sportolás előnyeiről korábban ebben a cikkben írtunk, ide kattintva pedig azt az interjút olvashatod el, amely Sánta Jánossal, a Debreceni Egyetem Sportbizottságának elnökével készült a tavaszi e-sport bajnokság kapcsán.

 

A mérkőzéseket és a bajnokság állását ezen a linken követheted figyelemmel, ez pedig a DEHÖK hivatalos Facebook-oldala, amelyen a legfrissebb fejleményekről olvashatsz.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc (https://mozduljra.hu/cikk/rengetegen_ragadnak_jatekkonzolt_a_dehok_elso_e_sport_rendezvenyen)

Kép: A DEHÖK hivatalos Facebook-oldala, pinterest.com, freepik.com